Повідомлення від ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ про спалах ЯЩУРУ
В Німеччині цього року на фермі з утримання водяних буйволів зареєстрували спалахи ящуру, який не реєстрували в цій країні майже чотири десятиліття. Місцева влада вже запровадила заходи контролю та захисту. Останній випадок ящуру в Україні був зареєстрований в 1988 році, а з 1992 року Україна має статус країни вільної від ящуру без вакцинації.
Що необхідно знати про захворювання тварин на ящур, щоб вберегти власне господарство. Мукачівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області інформує:
Ящур – це висококонтагіозне вірусне захворювання з гострим перебігом, яке вражає велику рогату худобу, свиней та інших парнокопитних, проте також сприйнятливі й олені, козулі, лосі та дикі кабани. На ящур може хворіти й людина. Зараження відбувається при споживанні незнезараженого молока від хворих тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м'ясо. Можлива пряма передача інфекції людині повітряно-крапельним шляхом при контакті з хворою твариною.
Хвороба проявляється лихоманкою, везикулярним враженням ротової порожнини, вінчика, у корів - вим’я, а у молодих тварин враженням міокарда та скелетних м’язів.
Основним джерелом інфекції є тварини, хворі на ящур, та тварини, які перебувають в інкубаційному (прихованому) періоді хвороби. Інфіковані тварини передають вірус при диханні, зі слиною, носовим слизом, лімфою із афт, які лопнули, молоком, сечею та каловими масами. Зараження відбувається шляхом безпосереднього контакту хворих тварин зі здоровими. Інфікована тварина контамінує корми, підстилку, годівниці, воду, напувалки, інвентар, приміщення, одяг та взуття обслуговуючого персоналу, які і є факторами передачі вірусу ящуру.
Для профілактики захворювання необхідно:
- заборонити стороннім особам відвідувати територію ферми, без проведення дезінфекції;
- забезпечити регулярну дезінфекцію місць утримання тварин, обладнання, одягу та взуття;
- дотримуватись обов’язкового профілактичного карантинування під час переміщення тварин;
- забезпечити належну утилізацію гною та сміття, утилізацію трупів тварин;
- контролю за станом здоров’я тварин на усіх етапах їх утримання, у тому числі при карантинуванні тварин, які надходять у господарство;
- забезпечення обслуговуючого персоналу спецодягом, взуттям і предметами особистої гігієни.
Бережіть ваших тварин.